visit-ostergotland
Borkhult Lapphem

Med hjärtat i bygden

Lapphem håller Borkhult levande

Det lilla pensionatet och kulturhuset Lapphem i Borkhult

Vägarna som bär till den lilla orten Borkhult i Åtvidabergs kommun är vägar jag inte längre trodde fanns. Det är klassiska småvägar som rundar varje stenbumling. Landskapet som susar förbi är bedårande vackert och orört.
Vi är på väg till Lapphem, det lilla pensionatet vid bygatans slut i Borkhult.

I de sydöstra delarna av Östergötland hittar vi Åtvidabergs kommun. Där den ligger mellan kustremsan och skärgården i öster och Vimmerby och Astrid Lindgrens värld i väster är den oförtjänt bortglömd och väl värd vår uppmärksamhet. Vi tar sikte på det lilla pensionatet och kulturhuset Lapphem i Borkhult. Där gör vi en övernattning och får en pratstund med systrarna Matilda och Elisabeth som vurmar för att hålla både Borkhult och hela bygden levande.

Borkhult är en gammal bruksort och en gång i tiden har det funnits både järnbruk, träsliperi, kvarn, tegelbruk och tändsticksfabrik här. De tre fallen i vattendraget höll länge bygden levande. Idag lever bygden i allra högsta grad men på ett helt annat sätt. Istället för tre fall hittar vi bland annat två systrar och en hel massa andra entreprenörer.

Vägen mot Lapphem

På plats i lugnet vid Borkhult Lapphem

Men åter till Borkhult och Lapphem. Vi parkerar bilen på den lilla parkeringen intill den snirkliga vägen och följer skyltarna mot pensionatet. På vägen korsar vi den forsande bäcken och börjar ana Lapphem uppe i backen. Där ligger det vid bygatans slut med så mycket historia. Mot slutet av 1800-talet flyttade man arbetarbostäderna från ena sidan av vägen till andra. Huset byggdes av överblivet virke och så blev namnet Lapphem och det heter det än idag.

Huset andas schweizerstil eller möjligen amerikansk söder och är ett väldigt unikt inslag i Borkhult. Där på bygatan växte det på 80-talet upp ett helt gäng barn. Två av dem hette Matilda och Elisabeth och precis som för de flesta andra kändes Borkhult ganska litet efter några år. Vingarna testades i både Sverige och världen men så kom det sig att Lapphem blev till salu och systrarna slog till. Nu har de förvandlat huset till ett kulturhus. Våffelcaféet i källarplan har kompletterats med pensionat med möjlighet att hyra de fyra lägenheterna på våning två. Kurser i allt ifrån trädbeskärning till måleri hålls och utställningarna samsas med konserterna. Med varm och stadig hand styr systrarna sitt Lapphem i kulturens tecken.

Terassen på våning två med ingång till de olika lägenheterna

Göra-ingenting-paketet

Själva checkar vi in för något helt annat. För att göra ingenting. För det kan ju göra här. På riktigt. Utöver vandringspaket och kajakpaket kan du faktiskt boka in dig på just Göra-ingenting-paketet. Välj mellan en eller två nätter. Och agendan är enkel. De tar hand om frukost, fika och middag. Du gör ingenting. Och lika mycket som jag verkligen kan gå i god för att detta är den perfekta platsen för att göra just ingenting. Lika mycket finns att berätta om allt som finns att uppleva och se i trakterna.

Men låt mig återkomma till det.

Etterkvesan - ett av rummen på Lapphem

Etterkvesan och Laffsern

Vi checkar in i Etterkvesan. En av de där lägenheterna du når via den vackra verandan en våning upp. Etterkvesan betyder surpuppa på gammaldags östgötska. Alla lägenheterna är faktiskt döpta efter gamla östgötska ord. En annat heter Laffsern, det betyder mesig man. Lägenheterna är i stort sett i originalskick sedan slutet av 1800-talet när huset byggdes och sedan inredda i tidstypisk anda men unikt för varje rum.

Utanför fönstret faller ett lätt vårregn och vi bestämmer oss för att avnjuta eftermiddagsthe på verandan. Nedanför på bygatan hör vi Matilda sjunga en trudelutt när hon kilar hemåt, hon bor bara några hus bort. Det ska visa sig att hon sjunger upp inför underhållningen till middagen.

Borkhult Lapphem

Mer att göra i Åtvidabergs kommun

Åtvidabergs kommun är en gammal bruksbygd och kanske är det arvet från det som skapat entreprenörsandan i bygden, för här ligger man inte på latsidan. Och även om vi nu satsar på att göra ingenting måste vi berätta mer om detta landskap fullt av upplevelser och saker att göra.

Vandra:

Här i Åtvidabergs kommun hittar du mängder av fantastiska vandringsmöjligheter och hela 24 naturreservat. Några av dem är bland annat Hästenäs kyrkskog och Fröjerums naturreservat. Hitta din favorit på Länsstyrelsens hemsida här Länk till annan webbplats..

Gruvbygden:

Både Mormorsgruvorna och Bersbo koppargruvor är väl värda ett besök. Här har det brutits koppar och malm i perioder sedan 1200-talet fram till slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Den största gruvan i Mormorsgruvorna är hela 407 meter djup.

Hitta hit (kartorna öppnas i Google maps):
Mormorsgruvorna Länk till annan webbplats.
Bersbo koppargruvor Länk till annan webbplats.

Kultur:

Risten-Lakvik järväg är smalspårig museijärnväg ligger mellan Åtvidaberg och Björsäter. Banan är 1,5 km lång och här finns blanda att två av Sveriges äldsta personvagnar. Järnvägen är en del av järnvängslinjen mellan Norsholm och Bersbo som öppnade 1878.

Mer information på Risten-Lakviks hemsida här Länk till annan webbplats..

På Yxnerums hembygdsförening kan du fira de där klassiska svenska helgerna och lite till. Allt ifrån skördevecka till Östgötadagar, fruntimmersvecka och Midsommar.

Mer information om aktuella evenemang hittar du här Länk till annan webbplats.

Nostalgikvarnen Antik & Retro i Björsäter – här hittar du annorlunda inredning och prylar i kubik.

Hitta hit Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps)

Och så Borkhult Lapphem såklart. Läs mer om deras pensionat (som är anslutet till STF) och aktiviteterna på deras hemsida här Länk till annan webbplats..

Slott:

Både Adelsnäs baroni och Hägerstad slott hittar du i Åtvidabergs kommun. Adelsnäs är Sveriges enda baroni och slottet är privatägt men parken runt om är öppen för allmänheten och väl värd ett besök. Hägerstad slott, känt från TV, går att hyra. Varför inte fira nästa högtidsdag på slott?

Missa inte heller Solkanonen vid Adelsnäs, världens enda fungerande solkanon som avfyras varje dag klockan 13 under sommarhalvåret.

Hitta hit (kartorna öppnas i Google maps):
Adelsnäs Länk till annan webbplats.
Hägerstad Länk till annan webbplats.

Sjöarna:

Det finns runt 250 sjöar i Åtvidabergs kommun. En av dem är Yxningen som med sina totalt 75 meter på djupaste stället är Götalands tredje djupaste sjö efter Vänern och Vättern. Yxningen är känd för sitt klara vatten och inte mindre än 90 öar som skapar en slags insjöskärgård. I Yxnerum kan du beskåda hantverk med historia i dessa ångbåtar som byggs på plats. Du kan även hyra för en tur på Yxningen. Vill du uppleva Yxningen lite närmare vattenytan kan du också hyra kajak via Outdoortime och Lapphem.

Det serveras alltid lokala råvaror på Lapphem

Tvårätters med lokala råvaror och underhållning

Men låt oss återvända till den lilla bygatan i Borkhult. För vi tar oss inte så långt därifrån under vår vistelse och det behövs inte heller.

Efter att ha gjort just ingenting hela eftermiddagen och låtit regndropparna som fallit på fönsterrutan vagga oss in i en skön eftermiddagsdvala svidar vi om för middag. Den serveras i källarplan där det dagtid är café.

Nu är det uppdukat för tvårätters med tillhörande underhållning. Vi serveras färsbiff från trakten. Maten är alltid lokal här. Så lokal det bara går. Svampen berättar Elisabeth att hon själv plockat i skogen förra hösten.

Och när vi avnjutit huvudrätten serveras efterrätt och sång. Matildas sambo Stefan har med sig gitarren och så stämmer systrarna upp i gamla östgötska visor. Stundtals svåra att förstå men omöjliga att inte älska.

Ett stämningsfullt Lapphem innan vi går och lägger oss

Tack för besöket vi kommer tillbaka

Lapphem är inbäddat i aprilnattens mörker när vi ett antal timmar senare drar oss tillbaka till Etterkvesan. Tystnaden är öronbedövande och vi sover som stockar. Nästa morgon strålar solen.

Efter frukost vid samma plats där vi kvällen innan avnjöt middag tar vi oss ut på den största ansträngningen vi ger oss på denna helg. En promenad nedför gatan och upp till festplatsen i Borkhult. I sommar lever den upp igen efter några år av pandemidvala. Det blir både rockabillyfest och Casanovaz. Vi passerar grindarna och går den lilla stigen ner mot sjön Borken. Får vi tro Matilda kan man se världens finaste solnedgång där. Och vi tror henne.

Innan vi motvilligt checkar ut och åker de slingriga små vägarna tillbaka till vardagen passar vi på att testa de omtalade våfflorna och nu är vi inte ensamma längre. Det är påskhelg och besökarna vallfärdar upp mot det ovanliga huset vid bygatans slut. Vi lämnar med varm hand över Lapphem till andra hugade cafébesökare och gäster . Kanske blir du snart en av dem?


Text & bild: Cornelia Tonéri, Region Östergötland

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier