Hoppa till textinnehållet
Visit Östergötland
Sök
Skargardsmagi Gryts skärgård, del av Östgötaskärgården

Skärgårdsmagi

Detta är den svenska sommaren paketerad i en världsunik förpackning fylld med orörd natur, frihetskänsla, äventyr och stillhet. Och en svårslagen besöksnäring.
gryts skärgård Gryts skärgård

Det är en gnistrande vacker sommarmorgon i början av augusti. Luften är ljum och vattnet ligger blankt som en nyputsad spegel. I Fyruddens gästhamn ett par mil öster om Valdemarsvik rakt ut i den östgötska skärgården råder det slumrig morgonstiltje.

Ett par fiskmåsar hovrar lojt ovanför restaurangen Ida på Udden i väntan på dagens första skrovmål, som lär dröja. Det gör däremot inte vår chaufför och guide för dagen, Tommy Ljung på Fångö taxibåtar, som sett till att folk och post kommit ut på öarna i vått och torrt, året runt, sedan 1965!


– Välkomna, säger han och sträcker fram en rejäl näve och trycker till. På bryggan väntar även en reslig man med gråsprängt hår och skärgårdsblå ögon. Lars Åman, uthyrningsansvarig för Häradskärs fyrplats, har kommit för att följa oss ut till vårt första stopp, i egen båt. Vi åker med Tommy.


Aluminiumbåten skär genom det blanka vattnet när vi kryssar mellan öar och skär. Detta är den svenska sommaren paketerad i en världsunik förpackning fylld med orörd natur, frihetskänsla, äventyr och stillhet. Och svårslagen besöksnäring.

Vi följs åt i 10–15 minuter då Lars väljer att ta en egen väg i en vid böj runt en skogsbeklädd ö.


– Lasse verkar ha bråttom i dag, skrockar Tommy, lägger handen på gasreglaget och tillägger att vi kan sitta lugnt i båten för vi tar den snabbaste vägen. Det som skulle kunna vara en scen ur skärgårdsversionen av 80-talsklassikern Göta Kanal slutar med att vi, mycket riktigt, glider in till Stångskärs brygga cirka tre båtlängder före Lasse. De två garvade männen utbyter en snabb blick och ett leende som skvallrar om att detta har hänt förr.

haradskar Häradskär

Stångskär och Häradskär speglar själva sinnebilden av en skärgårdsidyll. Längst ut i havsbandet med utsikt mot den fria horisonten ligger dessa två tätt sammanbundna öar, och Häradskärs fyr står, inte helt logiskt, på Stångskär.

– Redan på 1600-talet sattes det upp ett sjömärke här på Häradskär, som sedan kallats Stångskär, men numera säger vi kort och gott Fyrskäret, förklarar Lars Åman, och visar oss uppför stigen till det gamla fyrläget. Framför oss ligger en skärgårdsdröm i dess allra ädlaste och mest drabbande form. En handfull faluröda byggnader med vita knutar, vindpinat berg och hänförande utsikt mot öppet hav. Och, naturligtvis, den mäktiga fyren. En 29 meter hög rödmålad skapelse i järn ritad av fyringenjören Gustaf von Heidenstam, uppförd 1863.

– Då var det tre familjer som bodde här ute: fyrmästaren, fyrvaktmästaren och fyrbiträdet. Sedan växlade det där över åren, och när det blev mer modernt uppe i fyren blev det
färre boende här. Min farfars far kom ut hit som fyrvaktare 1885, så farfar och farsan är födda och har gått i skola här, och jag var här en hel del under min uppväxt, så det känns
lite extra roligt att försöka bevara det som det var en gång i tiden, berättar Lars.

Alla inblandade har gjort ett bra jobb. Husen står kvar, och numera går det bra att hyra någon av de tre gamla arbetarlägenheterna. Totalt är det 20 bäddar, men Lars brukar försöka hålla nere antalet sällskap för att säkerställa den rofyllda atmosfären. Ägaren Statens fastighetsverk har tillsammans med Valdemarsviks kommun sett till att byggnaderna gjorts tillgängliga för allmänheten genom att renovera exteriört, och Gryts hembygdsförening har lagt en varsam hand på interiören.

harstena2 Kenneth Magnusson, Harstena

Två som gjort slag i saken och hyrt fyrbiträdets gamla lägenhet är Ann-Christin Briby och Annhild Gustavsson från Finspång respektive Norrköping. De är saliga.


– Vi vill inte åka härifrån! Det är verkligen en oas. Man åker hit för att man vill rekreera sig och ha närhet till naturen. Känslan av att stå där uppe och se ut över vattnet. Då känner man att man är långt borta, förklarar Ann-Christin, där hon sitter och njuter av solskenet på en utemöbel som står placerad mellan byggnaderna.

– Och man behöver inte oroa sig för att bli störd av mobilen. Här ute har man ingen täckning, förutom uppe vid fyren där man kan få en liten glimt, inflikar Annhild med ett skratt. De blir glada som barn på julafton när Lars meddelar att de inte behöver checka ut och följa med honom in till fastlandet förrän klockan tre.

Efter att ha gått husesyn i de fantastiskt vackra lägenheterna med kakelugnar, vedeldade spisar och doft av gammalt trä och kallras knallar vi över den spång som förbinder Stångskär med Häradskär och vidare mot den gamla lotsutsikten.

Vi knackar på ett av bostadshusen, och ut kommer en klädsamt väderbiten man i vitt hår. Bortsett ett envist lock för ena örat och en nyss inkommen sen avbokning är allt fint med Kenneth Magnusson, 72 år och nybliven pensionär. Han är född och uppvuxen här på ön där hans far jobbade som lots fram till den 1 juli 1968 då lotsplatsen lades ner.


– Vi var elva barn här ute när jag växte upp, ett helt fotbollslag, och två fina fotbollsplaner. Det var bara ett problem: vi hade inga att spela mot!

Det är Kenneth och hans bror Bo som arrenderar uthyrningen av signalspaningsstationen och lotsutkiken. Totalt tio bäddar. Han tar med oss upp i utsikten, som också går under benämningen vaktstugan. Vyn är svårslagen.


– Här uppe satt lotsar och båtsmän och höll vakt och kollade om fartyg behövde lots. Man kan komma och bo här året runt, och många sommargäster vill tillbaka på hösten för att sitta här inne i värmen och se på när det blåser och stormar utanför. På vintern är det ännu mer spännande att komma ut hit, för då vet man inte alltid om man kan ta sig härifrån, eller ut, förklarar Kenneth, och berättar om lotslivet.

– Det fanns gott om fisk och sjöfågel förr, så man hade det nog ganska bra här ute. Det enda som var besvärligt var att lotsarna inte blev särskilt gamla. De skulle segla ut i snöstorm i överisade båtar och borda långt ut, så många drunknade redan i unga år. Därför var lotsen tvungen att ha en dräng eller en son som kunde ta över, så inte sällan blev åldersskillnaden mellan lotsänkorna och deras män ganska stora så småningom. Henning Mankell har skrivit romanen Djup om livet och händelserna här ute. Kenneth Magnusson har dem i blodet, och delar gärna med sig. En unik besöksanledning bara det.

harstena3 Rökeri på Harstena

Det har blivit dags för oss att dra vidare. Tommy börjar bli otålig. Det vankas nybakat på Harstena. Vi vinkar av Kenneth och Lars och sätter av. Vi är ensam båt i den här delen av ytterskärgården och man blir stum av skönheten och tystnaden, trots högsäsong, ända tills vi svänger in mot ännu en skärgårdsdröm.

Om Häradskär är Gryts skärgårds exotiska sista utpost är Harstena dess myllrande metropol. En lättillgänglig idyll med 70 öar på sammanlagt 400 hektar i arkipelagen, varav huvudöns yta utgör 154 hektar, och en etablerad och smakfullt utvecklad besöksnäring. Dessutom är ön knutpunkt för Skärgårdslinjens båtar som utgår från Arkösund, Tyrislöt och Fyrudden.

När vi glider in mot bryggan där postbåten och Östgötatrafiken lägger till i det lilla sundet passerar vi en radda med gamla rödmålade fiskebodar och båthus, några tjejer som paddlar fram på vingliga windsurfingbrädor och Restaurang Loftet. Tommys angörning sker med millimeterprecision. Vi kliver i land och möts av den omisskänliga känslan av  ppsluppet semesterfirande. Ett 20-tal motor- och segelbåtar ligger förtöjda längs den långa bryggan, det råder ett avslappnat förmiddagslugn på den lilla glasskioskens servering, och nere vid fiskröken stöter vi på Martin Lindkvist, som tillsammans med sin familj driver vidare den verksamhet som startades av hans mormor och morfar, Stella och Elof Magnusson – japp, de är släkt med Kenneth och Bo på Häradskär.


– Jag kör rökeriet, min bror Magnus har restaurangen, pappa fiskar, mamma har hand om bokningen och min fru Emma sköter bageriet tillsammans med sin syster Lisa, förklarar Martin. Familjeföretaget hyr även ut rum i 12 pittoreska små stugor fullproppade med genuin skärgårdscharm och ett svårslaget läge. Och det bär sig.


– Sommartid bor det kanske ett par hundra personer här ute, och det är jättepopulärt att komma ut hit och äta lunch eller middag. Dessutom är vi ett av de mest kända målen längs den här kuststräckan, och nästan alla som passerar stannar till över natten i naturhamnen eller vid vår brygga, säger Martin, och erbjuder oss att åka på flaket när han ska ta traktorn bort till kaféet för att hämta upp lite bagage från några gäster som just checkat ut. Vi antar erbjudandet, och tre minuters skumpande senare har vi tagit oss genom byn och fram till stugorna på andra sidan ön.

idapaudden Ida på Udden

Framför oss ligger ett nybyggt bageri och kafé, och doften av nygräddade bakverk blandas med den av högsommargräs och ljummen havsbris. Inne i det ljusa, vitmålade bageriet erbjuds knäckebröd, surdegsbörd, Harstenalimpa, källarfranska, kanelbullar, och olika sorters kakor. Bakom disken står Lisa Lundblad, och bredvid hennes käre far Tomas, som är här och hjälper till.

 

– Efter att ha varit här ute i ett par somrar började jag baka, och nu har jag och Emma startat ett handelsbolag och driver bageriet tillsammans, berättar Lisa.

Vi köper med oss några bredda källarfranskan och kanelbullar, som vi äter nere i båten ihop med Tommy, innan vi kastar loss för att svänga förbi Håskö på väg tillbaka till Fyrudden.
Längst in i en vindskyddad vik ligger en lång brygga som välkomnar båtburna besökare. Det 200 hektar stora skärgårdshemmanet består av Håskö, grannön Lisselö och några småöar. Här bedrivs fiske, djurhållning och skogsbruk samt en stadigt växande turistnäring, som bland annat innefattar sex stugor till uthyrning, fiske och jakt, badtunna, bastu, färskrökt fisk, kiosk samt ett litet bibliotek som grundades av lotsen Jöns Bengtssons söner så tidigt som 1763.

Åter på Fyrudden tackar vi för rundturen och tar farväl av Tommy och stövlar upp mot Ida på Udden för att smörja kråset med Årets Valdemarsviksrätt 2015: en aptitretande delikatesstallrik med närproducerad fisk, korv, kött, ost, potatis, grönsaker och bröd. Men den eftermiddagsstiltje som vi förväntat oss visar sig vara en grov felberäkning. Här är det tvärtom full rulle. Inte ett enda bord ledigt, och delikatesstallriken har redan sålt slut för dagen.


– Lunchrusch, fortfarande, ler ägaren Ida Larsson urskuldande, innan hon försvinner ut i köket igen. Hon är van. Det här är nionde året hon driver Fyrudden tillsammans med sin mor Lotta Larsson, och under sommarmånaderna är restaurangen mäkta populär bland såväl ortsbefolkning som sommarboende, skärgårdsbor och turister.

Vi lyckas haffa en av servitriserna för att få en glimt av restaurangens specialitet tillika 2013 års Valdemarsviksrätt; råraka med kallrökt lax och fetaostkräm.

Vi lommar iväg i den heta eftermiddagssolen, tre gånger hungrigare än när vi kom, inställda på bensinmackslunch i Valdemarsvik, när den inte så kostmedvetna fotografen kommer på den briljanta idén.


– Glass!

 

Text: Albin Wiberg
Foto: Johnny Franzén

Ta dig ut

Ett av de vanligast förekommande ut maningarna som svenska skärgårdar ställs inför är tillgängligheten. Hur skapar man förutsättningar för att även besökare utan egen båt ska kunna ta sig ut? I Östergötland har man löst det på ett, om vi får säga det själva, enastående bra sätt. Östgötatrafikens kollektivtrafik innefattar nämligen även båttrafik, som utgår från Fyrudden och vidare ut i skärgården. För bara några tjugor kan man alltså komma ända ut i ytterskärgården. Se karta, turlista och detaljer på ostgotatrafiken.se. Kika även på hemsidan skargardslinjen.com.


Och föredrar du att ha fria händer, eller åka till en ö utanför linjetrafikens nät finns det flera båttaxiaktörer samt Postturen, du hittar mer information om även den på skargardslinjen.com.

 

Kajakuthyrning och olika paddlingsturer se www.ostkustenkajak.se

 


 

Förslag på övernattningsmöjligheter

Harstena turistservice
Stugboende på en av skärgårdens mest levande öar med allt vad det innebär.

KustCamp Ekön
Fullutrustad campinganläggning vid havet med allt du kan önska.

Gryts varv
Servering och övernattningsmöjligheter direkt vid bryggan.


Gryts skärgårdspensionat
Klassiskt pensionat i gammaldags stil på vägen mot havet och skärgården.

Häradskär fyrplats
”Vakta” fyren på Häradskär!

 

 

Den här artikeln är hämtad från Magasin Visit Östergötland vår/sommar 2016.
Läs magasinet i sin helhet >>
Se fler artiklar om Östergötland >>