Hoppa till textinnehållet
Visit Östergötland
Sök
Potatisen vid Viringerondellen i Mjölby

Konstrundan- Avnjut god offentlig konst runt om i Östergötland.

Vissa passerar vi dagligen utan att ta någon notis om dem, andra kan få oss att stanna upp och reflektera, socialisera och i bästa fall bli lite bättre människor redan vid första mötet. Japp, vi syftar på inget mindre än konsten. I detta fall den offentliga. Och den finns det en hel del av, och bra dessutom, runt om i Östergötland. Vissa har blivit minnesmärken från en svunnen tid, andra kommenterar samtiden här och nu.
Båge Agneta Stening Båge av Agneta Stening vid Högbyplan i Fimspång

Här finns verk signerade konstnärliga superstars som Anders Zorn, Carl Milles, Bror Hjorth, Olle
Baertling och Oscar Reutersvärd, samt lite yngre förmågor som Jens Fänge, Cajsa von Zeipel och Kristoffer Zetterstrand.


Hur hittar man då till dem? Jo, genom att fråga de som vet, ta del av den expertis de besitter, och komplettera med den lättsmälta information och de tjänster som erbjuds. Och kanske en googling. För att inte gå vilse bland alla hundratals offentliga konstverk skickar vi ut en fråga bland våra kollegor på Magasin Visit Östergötland och får reda på att ”jättepotatisen i Mjölby” är ett måste eftersom det är ett av de mest uppmärksammade på gott och ont, och Heliga Birgitta uppe på berget mellan Mjölby och Boxholm. Rabbit crossing vid Göta kanal i Söderköping är också en favorit. Vi vänder oss naturligtvis även till proffsen. Stefan Hammenbeck, konstintendent vid Östergötlands museum:

VÖ sommaren 2016_2547 Glaskonstnären Paul Kedelv verk i Rejmyre

– En offentlig skulptur som absolut måste med– och som är ett nästan totalt okänt verk – är Elli Hembergs Ovalen ute på Tornby, vid Tornby park. I Gusum finns ett spännande verk av Milan Vobruba. Och i Reijmyre finns i den lilla parken mellan Konsum och kyrkan en liten fontän med en abstrakt skulptur bestående av färgat glas. Den är intressant eftersom ljus ofta bryts i vatten, och i glas, och då ser vi färger. Regnbågen är ju ett ståtligt exempel på detta! Jag tror att det är glaskonstnären Paul Kedelv som gjort den. Hör kanske inte till de mest kända
verken av honom eller av sitt slag, men har ju, liksom Vobrubas, en tematisk anknytning till platsen verket står på.

VÖ sommaren 2016_2597 Heliga Birgitta

Vi ger oss av och mjukstartar med rondellpotatisen vid Viringerondellen vid Mjölbys södra infart. En stor klump föreställande en gigantisk King Edvard, som hånfullt liknats både vid en gris och huvudet på en gammal gubbe, och är med det ett bevis så gott som något på att konstupplevelsen ligger hos betraktaren. Det är Mjölby kommun och tillverkningsföretaget
Rodeco i Åtvidaberg som ligger bakom verket – alltså ingen yrkesverksam konstnär – som är tänkt att symbolisera kommunens starka koppling till odling av bland annat potatis.
Säga vad man vill om dess utformning, den sätter i vilket fall som helst igång fantasin, och utmanar vår fotografs trafikvett när han stövlar omkring i rondellen.

 

Nästa stopp blir Heliga Birgitta, en majestätisk fem meter hög staty på en femton meter hög klippa likt ett trafikhelgon. Det är Svenska kyrkan i Boxholm som låtit uppföra statyn efter en förlaga av Carina Nöjd.

VÖ sommaren 2016_2742 Konstverket Hello, Goodbye av Cajsa von Zeipel

I Hackeforsrondellen i närheten av Linköping City Airport står Cajsa von Zeipels skulptur Hello, Goodbye i form av en jättelik utmärglad kvinnogestalt. Ett stycke samtida konst som konsthallen Passagens chef Lars-Ove Östensson kommenterade så här vid invigningen den 4 juli 2013:

 

– Cajsa von Zeipel är en konstnär som visar på en spännande kreativitet och ett mod i sina konstverk. Konstverket Hello, Goodbye speglar en utsatthet i ett hårt samhälle och ger en representativ bild av hur vi som människor lever, hoppas och finner styrkan att gå framåt.


Vi är benägna att hålla med.

IMG_9060 Milan Vobrubas skulptur i Gusum

Sist men inte minst rullar vi mot Gusum och Milan Vobrubas skulptur Kopparns liv, uppförd 1971, restaurerad 2013. En fantasifull skapelse i glas, och får vi förmoda, koppar, perfekt placerad i en liten park framför Folkets hus i Gusum.


Efter vår lilla odyssé i den offentliga konstens tecken slår det oss att dessa verk är något vi samlas kring och reflekterar över, som vi vill, hur vi vill, när vi vill, mer eller mindre medvetet.
Den finns där, noga placerad, som en påminnelse om något större, något annat. Och omväxling och nya perspektiv mår alla bra av. Det är något alltfler insett, vilket lett till att offentlig konst blivit på modet efter några tuffa år.

Johan Hasselrot sRGB 600dpi-1 Spiral Åtbörd av Arne Jones utanför Norrköpings konstmuseum

Vill du få en flygande start, kolla ostergotlandsmuseum.se och klicka igång guidningen kallad Konstrundan. Den rikskända linköpingsbördiga dramatenskådespelerskan Marie Göranzon tar dig med på en 90 minuter lång stadsvandring fylld med massor av fakta om 27 av de runt 150 offentliga konstverk som finns bara i Linköping.


Även i Norrköping satsar man på att marknadsföra och därmed i större utsträckning tillgängliggöra den offentliga konsten.


– Vår senaste utställning Next:Utopia berör just den offentliga konsten och konstnärernas roll i stadsrummet. Vi har placerat ut fem tillfälliga verk i Norrköping, där de står till mars 2017, och kommer att samarbeta med Upplev Norrköping med konstvandringar kombinerade med Norrköping light festival, berättar Linn Bennich, intendent på Norrköpings konstmuseum.

Det ser bra ut.

 

 

Text: Albin Wiberg
Foto: Johnny Fanzén

 

 

Läs fler artiklar om Östergötland >>