Hoppa till textinnehållet
Visit Östergötland
Sök
Göta Kanal ny 2012

Göta kanal- Sveriges största byggnadsverk och besöksmål

Göta kanal är inte bara en 190 km lång och oförglömlig upplevelse - det är en unik kulturskatt som valts till Årtusendets svenska byggnadsverk.

 

Göta kanal är en 190 km lång och oförglömlig upplevelse med båt, på cykel eller till fots. I Östergötland sträcker sig den berömda kanalen mellan Östersjön och Vättern med början i Mem, via Söderköping, Norsholm, Berg, Borensberg och Motala.
En av de stora attraktionerna längs kanalen är Bergs slussar, där sju kopplade slussar lyfter båtarna drygt 18 meter från sjön Roxen.

 

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner och har utsetts till årtusendets svenska byggnadsverk. Mellan 1810 och 1832 skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av totalt 58.000 svenska soldater. Initiativtagare och byggherre var Baltzar von Platen.

 

Upplevelseområde
Göta kanal är idag ett fantastiskt upplevelseområde med ett stort utbud av aktiviteter: spännande kanalkryssningar, slussning med egen båt, paddling, vandring, cykling på en av Sveriges vackraste cykelleder.

 

Längs kanalen hittar du också bekväma boenden, sevärdheter, evenemang och många kulinariska höjdpunkter. Kanalens slussar är lika spännande att uppleva från land som från båt och lockar stora mängder åskådare.

 

Göta kanal sträcker sig mellan Mem vid Östersjön och Sjötorp vid Vänern och har 58 slussar. Tillsammans med Trollhätte kanal förbinder Göta kanal Stockholm och Göteborg vattenvägen.

 

Maxmått för fritidsbåtar
längd: 30 m
bredd: 7 m
djupgående: 2,82 m
höjd: 22 m
högsta fart i kanalen: 5 knop

 

Information om kanalen
Antal slussar: 58
Antal gästhamnar: 21 (ingår i kanalavgiften)
Göta kanals längd: 190 km
Högsta höjd över havet: 91,8 m (sjön Viken)

 

 

 

 

Klicka här för att komma till Göta kanals hemsida >>